Barnen matas med stereotypbilder

Kanske är det omedvetet, ibland är det oundvikligt. Varje dag möts vi av mängder av stereotyper som mer eller mindre tvingas på oss. Det gäller även alla barn. Vad gör barnen av de bilderna?

Efter att ha läst tidningen Amelias artikel ”31 skrämmande exempel på könsstereotypa prylar våra barn utsätts för” började jag göra egna efterforskningar. Jag kikade in på hemsidan för BR leksaker. På sidan för ”Dockor och tillbehör” finns hus för olika sorters dockor, bilar, kläder, köksredskap och övriga saker.  Det mesta går i rosa. Men så dök något blått upp. Bredvid den realistiskt funktionella dockan klädd i rosa, med rosa potta, rosa nappflaska och rosa napp fanns en blå docka med samma saker i blå färg. Den rosa dockan heter ”ljus flickdocka”, den blå dockan heter ”ljus pojkdocka”. Den rosa dockan har fint rosiga kinder medan den blå dockan har rödare, busigare färg på sina kinder. I övrigt är det inte stor skillnad. Men den rosa dockan är en tjej, den blå en pojke. Bestämt. Själv tycker jag att det är onödigt att tillverkaren bestämmer könet. Är det inte upp till barnet att ge namn och lära känna sin docka?

dockor

För någon månad sedan gick jag och min kollega in på BR för att köpa stora badbollar. Eftersom det var eftersäsong gick en personal in på lagret för att hämta badbollar och kom tillbaka med de på bilden nedan. En rosa boll med hjärtan, buren av en söt tjej i rosa baddräkt som kärt kramar om sin boll. Den andra bollen var blå med fiskar på. Den bärs av en nyfiken, äventyrslysten kille som verkar vara på språng. I övrigt samma badboll.

badbollar

Det känns så onödigt att sätta stereotypa bilder på sådana här förpackningar! Det spär hur vad flickor respektive pojkar ”borde” vara enligt våra urgamla, omoderna stereotyper.

Ogillar.

Jag skulle kunna visa fler exempel, men  jag hänvisar till länken överst i inlägget. Det säger mycket.

Annonser

Om sofienordquist

Bloggande, bokälskande boknörd med drömmar om bokskriveri, vad sägs om det? Kolla även in min bokblogg: http://filo-sofie.blogspot.com/
Bild | Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barnen matas med stereotypbilder

  1. Ping: En genomsnittlig Barbiedocka | Sofie Nordquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s