”Alla har rätt till en ny telefon varje år”

Telenor menar att ”alla har rätt till en ny telefon varje år”. Vi köper det och köper en ny mobil. Det är vi väl värda? Det har vi ju råd med. Så gör ju alla andra.

Men vad gör du med din gamla telefon?

I EU finns en lag som säger att vi måste ta han om och återvinna vårt skrot från teknikprylar. Trots detta hamnar det mesta på sopberg i t.ex. Ghana. Människor där försöker ta till vara på råvaror i prylarna, men detta innebär stora risker till exempel i och med farliga ångor som kan ge cancer, fosterskador m.m. Detta på e-skrot som kommer från prylar som använts långt ifrån dessa människor.

Vi måste göra något åt vår slit- och slängkultur. Använd saker tills de verkligen går sönder. Reparera trasiga prylar. Köp inte bara för att du kan, för att du har råd.

Det här är ett sjukt problem. Väldigt stort och världsomfattande. Trots detta gäller det dig och mig och din och min mobil, dator, kylskåp, mickro…

Detta talas det om i ett avsnitt av Dokument utifrån på Svt. Se dokumentären här t.o.m. 18 november.

Om sofienordquist

Bloggande, bokälskande boknörd med drömmar om bokskriveri, vad sägs om det? Kolla även in min bokblogg: http://filo-sofie.blogspot.com/
Detta inlägg publicerades i Natur och miljö. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar