Förintelsens minnesdag

I år är det 70 år sedan andra världskriget avslutades, och idag är det minnesdagen för förintelsen. Det är en dag som blir allt mer viktig att uppmärksamma. Trots alla bevis och berättelser är det allt fler som hävdar att förintelsen inte ägt rum, eller att den inte var så hemsk. Det är lögn, och vi måste hjälpas åt att minnas vad som hände i Tyskland med omnejd på 1930-40-talet.

Dagens Nyheter har publicerat tre texter från överlevande. Det är otroligt viktig läsning, dels för att de berättar en hemsk sanning, men också på grund av det politiska läge som råder i Sverige fientligheten växer sig större och verkar påminna allt mer om Tyskland på 1930-talet.

Emerich Roth skriver att ”det vänder sig i magen av SD:s propaganda”. Hédi Fried skriver om att vänja sig och att hon är rädd igen, för första gången sedan hon kom till Sverige. Georg Klein skriver att ”Antisemitismen ‘muterar’ ständigt, den använder nya argument, men de är bara variationer av samma grundtema.”.

Annonser

Om sofienordquist

Bloggande, bokälskande boknörd med drömmar om bokskriveri, vad sägs om det? Kolla även in min bokblogg: http://filo-sofie.blogspot.com/
Det här inlägget postades i Reaktion, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s